SAĞLIK KÖŞESİ      DR.TAYFUN GÜNGÖR       

Romatizmal Hastalıklarda PRP Tedavisi

PRP,  “ Platelet Rich Plasma-Platelet (trombosit, pıhtı hücresi) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” adı verilen tedavi yönteminin ilk harflerinin kısaltmasıdır.

PRP tedavisinde pıhtı hücrelerinden, tüm yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi süreçlerini başlatan, yaşamsal öneme sahip büyüme faktörlerini elde etmek amaçlanır.

Uygulamanın yapılacağı kişiden az miktarda(16 ml) kan alınır, santrfüj cihazında plateletleri ayrıştırılır. Ayrıştırılan plateletler kitteki tüpün içerisinde yoğunlaşıp birikir ve PRP denilen bir kan ürünü ortaya çıkar. Elde edilen PRP hasarlı bölgeye uygulanır. PRP tedavisinden  sonuç elde etmek amacıyla 3 hafta aralıkla en az 3 enjeksiyon yapmak gerekir. PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanabilir

Hastaya kendi kanından üretilen kan ürünü (PRP) verilmektedir. Yapılan işlemde amaç  yara iyileşmesi sürecini başlatmak ve hızlandırmaktır. Kişinin kendi kanı kullanıldığı için istenmeyen bir etki ile karşılaşılma olasılığı oldukça düşüktür.

Omuz kas yaralanma ve problemleri, tenisçi-golfçü dirseği, aşil tendiniti, kuadriseps ve patellar tendinit, adduktor tendinit, topuk dikeni, biseps yaralanmaları gibi hastalıklarda kullanılmaktadır. Menisküs problemlerinde ve diz kireçlenme, kıkırdak lezyonlarında da kullanılabilmektedir.