Yenice olarak biz de istiyoruz

Yenice olarak biz de istiyoruz              

DARISI YENİCE’MİZİN BAŞINAYenice olarak biz de istiyoruz  3 Yenice olarak biz de istiyoruz 1 Yenice olarak biz de istiyoruz 2

GIDI GIDI TRENİ İLE NOSTALJİK YOLCULUKLAR BAŞLADI

Bir zamanlar Sümerbank personelini taşıyan tarihi GIDI GIDI Treni, restore edilerek yeniden 26 yıl aradan sonra yeniden Nazilli halkının hizmetini sunuldu.

Aydın’ın Nazilli ilçesinde 1937 yılında kurulan Sümerbank’a ait Nazilli Basma Fabrikası ile şehir merkezi arasına döşenen dekovil (dar hat ) demiryolunda işleyen ve seyir sırasında çıkardığı sesler nedeniyle halk arasında GIDI GIDI treni adı verilen tarihi tren, uzun bir süre sonra yeniden raylara indi.

200 BİN LİRA HARCANDI

İki dingilli minyatür bir lokomotif ve vagonlardan oluşan tren, Basma Fabrikası’nın özelleştirme sürecinden sonra seferlerine son verildikten sonra gözlerden uzak bir köşede kaderine terk edildi.

Uzun yıllar Basma Fabrikası’nın işçi, memur ve ailelerini şehir merkezine taşıyan, şehrin sosyo-kültürel yaşamında derin izler bırakan tarihi tren, Adnan Menderes Üniversitesi-Nazilli Belediyesi ve Devlet Demiryolları işbirliğiyle gerçekleştirilen ortak projeyle küllerinden yeniden doğdu.

Minyatür lokomotifin motor aksamı başta olmak üzere tüm bölümleri elden geçirilerek, çalışır duruma getirildi. Tekerlekleri üzerinde zor durabilen çürümüş ve paslanmış haldeki vagon restore edildi. Trenin işleyeceği güzergâhta 2 kilometre rayın döşendiği proje kapsamında 200 bin liralık harcama yapıldı.

ÖĞRENCİLERİ TAŞIYACAK

Trenin yeniden faaliyete geçmesi dolayısıyla Nazilli Tren İstasyonu’nda düzenlenen törene vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cavit Bircan, Sümerbank Basma Fabrikasının özelleştirme sonrası Üniversite kampüsü olarak kullanılmaya başlandığını hatırlatarak, uzun yıllar Sümerbank Fabrikası personelini taşıyan emektar trenin, bundan sonra Sümerbank kampüsünde kalan öğrencileri taşıyacağını söyledi.

Biz de kayıp trenimizi istiyoruz

YENİCE’NİN KAYIP TRENLERİ

Nazilli tarihi trenine sahip çıkarken, akıllara 1960’lı yıllara kadar Yenice ile Sarıot Orman İşletme Şefliği Tarla Tesisleri arasında orman emvali taşıyan dekovil trenini getirdi.

Nazilli, tarihi trenine sahip çıkarken, bugünkü kamyon yolu yapılana kadar orman içlerindeki tomruk ve odunların taşımasında kullanılan Yenice’deki trenin ne lokomotifi ne de vagonları ne yazık ki günümüze ulaşamadı. Nerede ve ne yapıldığında dair bir bilgi de yok!

Yenice’nin yüzölçümünün yüzde 85’i ormanlarla kaplı ve ormancılık başlıca geçim kaynağıdır. Yarım asır önceki çalışma ve yaşam şartları ile kültürünün bugünün ve gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayabilecek dekovil treninin kayıp olması şehrimiz için büyük kayıptır.

Ortadan kaybolan dekovil trenin aynı ebatlarında yenisinin imal edilmesi, Nazilli gibi Yenice nostalji turizmine önemli katkı sağlayabilir.