BABADAN OĞULA GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

12355740_10153745149729334_1018311566_o

 

 

 

 

 

 Aşkın Uzunkara ile Ekovizyon

 BABADAN OĞULA GİRİŞİMCİLİK ÖRNEĞİ

Karagül Kereste

 Hayat mücadelesine terzi çıraklığı ile başlayan ve şuan 14 bin m2 alan üzerinde bin m2 kapalı alanda, 12 personel ile yıllık 15 bin m3 üretim gerçekleştiren, başta İstanbul, Ankara olmak üzere tüm Türkiye’ye kayın kereste satışı yapan Karagül Kerestecilik, tam bir babadan oğla girişimcilik örneği.

Mustafa Karagül ve oğulları Murat ile Mesut Karagül, herkesin yeter ki sigortalı ve maaşlı bir iş olsun, burada çalışırım diye düşündüğü Yenice’de tam bir cesaret ve girişimcilik örneği sergiliyorlar.

Girişimcilik ruhunun olmadığı, devlet işine rağbetin olduğu Yenice’de cesaretle iş yapan Karagül Kereste, Mustafa, Murat ve Mesut Karagül’ün çaba ve çalışmalarıyla her geçen gün büyüyor, yükselişini sürdürüyor.

Biz de Ajans Yenice Gazetesi olarak bu başarılı ve örnek iş adamları ile şirketleri Karagül Keresteciliği yakından tanımak ve tanıtmak için görüştük.

AJANS YENİCE: Öncelikle bu başarılı ve girişimcilik örneği Karagül Keresteciliğin patronları Mustafa, Murat ve Mesut Karagül kimdir, kısaca sizleri tanıyalım?

MUSTAFA KARAGÜL: 1958 yılında Yenice Satuk köyünde doğdum, Satuk Kelemen ilkokulunda eğitim hayatımı tamamladım, 5 yıl terzi çıraklığı yaptıktan sonra dükkân açtım. Yaklaşık 15 yıl Satuk köyü Balıkısık’ta kendi terzi dükkânımı çalıştırdım.1996 yılından sonra kereste alım satım işine girdim ve iş hayatıma oğullarım Murat ve Mesut ile Karagül Kerestecilikte devam ediyorum. Evli ve 4 çocuk babasıyım.

MURAT KARAGÜL:1978 Yenice doğumluyum. Ticarete olan merakım ve ilgimden dolayı Hacettepe Üniversitesi İ.İ.B.F Kamu Yönetimi Bölümünü yarıda bıraktım ve 1996 yılından beri babamla kerestecilik sektöründe çalışıyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

MESUT KARAGÜL:1980 Yenice doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Kamu Yönetimi mezunuyum.10 yıl Karabük Demir Çelik fabrikasında çalıştıktan sonra şuan babam ve ağabeyim ile aile şirketimiz Karagül Kerestecilikte iş hayatıma devam ediyorum. Evli ve iki çocuk babasıyım.

AJANS YENİCE: Karagül Kerestecilik ne zaman kuruldu hikâyesi nedir?

MUSTAFA KARAGÜL: Daha önce ifade ettiğim gibi benim asıl mesleğim terzilik. Uzun yıllar terzilik yaptığım için esnaflığı ve ticareti çok iyi biliyorum. İnsan ticaretin tadını bir aldıktan sonra sürekli yeni bir şeyler peşinde koşuyor ve ona kafa yoruyor.  Ben de uzun süren gözlemlerimden sonra hem hammaddesi Yenice’de bolca olan ve hem de tüm Türkiye’ye pazarlama ve satış imkânı olan tomruk ve kereste alım satım işinde karar kıldım.

1996 yılında bu işe başladım ve 2012 yılında da Rıfat Koca ile ortak olarak şuan ki kereste fabrikasını kurduk. Ticari faaliyetlerimize burada çocuklarım Murat ve Mesut ile Karagül Kereste Şirketi adı altında devam ediyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

AJANS YENİCE: Karagül Kerestecilik olarak kaç personel ile çalışıyorsunuz Yenice’de işçi bulmakta zorlanıyor musunuz?

MUSTAFA KARAGÜL: Şuan fabrikamızda 12 kişi çalışmakta ve ilerleyen dönemlerde çalışan sayımızı artırmayı hedefliyoruz. Tabi sektörümüz icabı işimiz beden işi ve ağır, işçi bulmakta zaman zaman zorlanıyoruz.  Bir de bizim firma olarak çalışanlardan şöyle bir sıkıntımız var, belirli bir süre çalışıp bizim için tam verimli olacakları sırada işten ayrılıyorlar. Bu nedenle kalifiye eleman bulmakta ve çalıştırmakta zorlanıyoruz. Firma olarak kurumsallaşmaya çok önem veriyoruz. Bu sıkıntımızı ilerleyen günlerde aşacağımıza inanıyoruz.

 

AJANS YENİCE: Üretim kapasiteniz ne kadar ve ürettiğiniz keresteleri nerelere pazarlıyorsunuz?

MUSTAFA KARAGÜL: Fabrikamızda aylık ortalama 1000 ile 1300 m3, yıllık ise 15 bin m3 kayın kereste üretimi gerçekleştiriyoruz. Bunun %70 kendi üretimimiz,  % 30 da fason üretim çalışıyoruz. Ürettiğimiz bu kayın keresteyi başta Ankara, İstanbul, Adana, Hatay ve İskenderun olmak üzere bir çok ilimizde satışını ve pazarlamasını yapıyoruz.

 

AJANS YENİCE: Karagül Kerestecilik olarak hedefleriniz nedir?

MUSTAFA KARAGÜL: Her işletme ve firma gibi bizde orta ve uzun vadede hedeflerimizi belirliyor ve buna yönelik çalışmalar yapıyoruz. Karagül Kerestecilik olarak en büyük hedefimiz kurumsal bir firma olmak, üretim kapasitemizi ve personel sayımızı arttırmak, ilerleyen dönemlerde de mobilya ve sandalye iskeleti üretimine başlamak istiyoruz.

 

AJANS YENİCE: Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir?

MUSTAFA KARAGÜL: Çocuklarım Murat ve Mesut’la birlikte işimizi seviyoruz ve severek yapıyoruz, işimize odaklandık ve Karagül Keresteciliği sektöründe öncü firmalar arasına sokmak istiyoruz.

Bizim Yenice Orman İşletmesi’nden tek isteğimiz satışa sundukları tomruk emvalinin ölçümlerini düzgün ve sağlıklı yapmaları. Bu konuda müşterilerimiz ile çok sorun yaşıyoruz. Konuyla ilgili makamların bu talebimizi dikkate almaları ve çözüme kavuşturmaları biz Kargül Keresteciliği ve sektörümüzdeki diğer firmaları memnun edecektir.

Son olarak Karagül Kerestecilik olarak, yayın hayatına yeni başlayan AJANS YENİCE Gazetesine başarılar diliyorum.