Sağlıklı Yaşam Opr. Dr. Ünal Yirmibeş

Rahim sarkması ve idrar kaçırma tedavisi mümkün olan hastalıklardır

Opr. Dr Ünal Yirmibeş

10 kadından birinde görülen rahim sarkması ve idrar kaçırmanın önemli bir bölümü ameliyatla düzeltilmektedir. Çok kısa süren operasyon sonucunda hasta kaliteli bir yaşama tekrar kavuşmaktadır.

İdrar kaçırma, istem dışı idrarın gelmesidir. Bu tuvalete yetişemeyip, idrar kaçırma şeklinde olabilir ve bu tip cerrahiden fayda görmez ve ilaçlar ile veya buradaki kaslara yaptırılan bir takım egzersizler ile tedavi edilir.

Birde öksürük, hapşırmak, gülmek, ıkınmak, ağır kaldırmakla olan idrar kaçırma vardır ki cerrahiden asıl fayda gören idrar kaçırma bu tip olanıdır.

Yaklaşık 10 kadından birinde rastlanan ve kadınların sosyal hayatını ve yaşam kalitesini oldukça kötü yönde etkileyen idrar kaçırmaya neden olan etkenlerin başında pelvik yani genital organ sarkmalarının en sık nedeni zor doğum ve çok sayıda doğum yapmaktır. Diğer nedenler ise, yaşın ilerlemesi, aşırı kilo, sürekli öksürmeyle seyreden kronik akciğer hastalıkları, aşırı ağır kaldırma, genetik yatkınlık, aşırı kabızlık gibi durumlardır.

Bulgular hastalar tarafından başlangıçta kesin olarak bilinemez. Ancak, cinsel ilişki sırasında hissedilen ağrı, kullanılan vajinal tamponun düşmesi, basınç hissi ve dışarıya doğru sarkmanın olması ilk bulgu olabilir. Bu sorun tedavi edilmediği takdirde zaman içinde gittikçe kötüleşir ve yaşam kalitesini gittikçe olumsuz yönde etkiler. Nadir de olsa ciddi sarkmalar idrar yapamamaya ve böbrek hasarına yol olabilir. Rahim sarkması ile birlikte görülebilen idrar tutamama zaman içinde hastayı çevresinden uzaklaştırıp, asosyal ve depresif bir yaşam şekline zorlayabilir.

İdrar kaçırma nedeni ile ameliyat olan hastaların yarıya yakını tekrar aynı şikâyet ile hekime müracaat etmektedir. Bu yüzden ilk yapılacak ameliyat çok önemlidir. Hastanın ameliyat öncesi detaylı bir şekilde sorgulanması, muayenesinin, kan ve idrar tetkiklerinin detaylı bir şekilde yapılması, idrar kaçırma tipinin belirlenmesinde oldukça yardımcı yöntem olan ürodinami testinin de mutlaka yapılması gereklidir. Genital organlara ait kitlelerin varlığı açısından da dikkatli bir ultrason yapılmalıdır.

İdrar kaçırmanın tam tipi ve rahim sarkması ile birlikte olup olmadığı tespit edildikten sonra, hasta ile görüşülüp rahimin alınıp alınmayacağı kararlaştırılır. Rahim sarkmalarında rahimin alınmadan da tedavisinin mümkün olduğunu bu arada belirtelim.

İdrar kaçırma içinde günümüzde en yaygın ve başarı oranı en yüksek olan TOT ve TVT dediğimiz lokal anestezi ile yapılan ve yaklaşık 15 dakika kadar süren, vaginal bölgeden uygulanan ameliyatlar yapılmaktadır.

uyirmibes@hotmail.com