SAĞLIKLI YAŞAM

 

OP.DR. ÜNAL YİRMİBEŞ

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANI                                 SAĞLIKLI-YAŞAM

MENAPOZ SONRASI KANAMALAR

Menapoz ; ay halinin ( adet döneminin ) en az bir yıl süre ile olmaması ve beraberinde ateş basması , terleme , sinirlilik ve uyku problemlerinin yaşanmaya başladığı dönem olup , bununla birlikte doğurganlıkta sona ermiş olmaktadır . Türkiye’de ortalama menapoz yaşı 52 civarındadır. Kadınlarda adet dönemi haricinde olan tüm kanamalar endişe yaratmaktadır.  Ancak menopoz  döneminden  sonra ortaya çıkan kanamalar  mutlaka önemsenmeli ve dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Bu kanamaların yüzde 80’e yakını önemli bir sorun teşkil etmeyebilir , ancak yaklaşık yüzde 20’sinde ise gerçekten bir kanserle karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.

Kanama; makat (rektal), idrar torbası (mesane) ve vajinal yoldan olabilir. Öncelikle bunun nereden kaynaklandığının anlaşılması önemlidir. Basit bir vajinal tampon yerleştirmekle vajinal kanama anlaşılabilir.

Menapozdaki  kanamaların en sık nedeni hormon eksikliğine bağlı atrofik kanamalardır , yani genital bölgedeki dokuların incelip zayıflamasıdır. Bir diğer sebep ise menapoz döneminde kullanılan hormonal ilaçlardır. Bunları rahimden kaynaklanan polip , myom ,enfeksiyon gibi basit ve endişelenmeye gerek olmayacak durumlar izler .

Önemli olan menapoz  sonrası olan kanamaların % 20 sebebinin rahim veya rahim ağzı kanserine bağlı olan kanamalar olduğunu unutmamak gerektiğidir .  Menapoz sonrası kanaması olan her bayan kanama miktarına ve süresine bakmadan  mutlaka bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmalıdır. Tanı konulmadan kanama durdurucu ilaç kesinlikle kullanılmamalıdır, aksi takdirde mevcut olan bir kanser gizlice ilerler ve tedavisi mümkün olmayan evrelere atlayabilir.

Basit bir jinekolojik muayene ve  ultrason ile  menapoz sonrası kanamaların  %90 a yakın tanı konulabilir. Tanı tanısal küretaj veya tanısal histereskopi dediğimiz iki yöntemden biri ile de %100 ‘e yakın bir oranla kesinleştirilir ve tedavi aşamasına geçilir.

Tanısal küretaj dediğimiz işlem ; sedasyon denilen kısa süreli uyku eşliğinde 5 dakikada tamamlanır ve rahim içinden parça alınıp patolojik olarak tetkik edilmesi ile tamamlanır. Tanısal histereskopi denilen işlem ise genellikle ameliyathanede yapılır ve yine kısa süreli anestezi eşliğinde rahim iç kısmının kamera ile gözlenmesine dayanır. Aynı anda bu işlem esnasında rahim iç kısmına yerleşen myom ve polipler alınabilir ve patolojik olarak gözlenen sahalardan biyobsi alınıp patolojik inceleme yapılabilir.

Özetle menapoz sonrası kanama mevcut ise komşularımızı dinlemeyelim ve mutlaka bir uzmana görünelim. Sağlıklı günler dilerim …..