GÜNEŞ ÇOCUKLAR İÇİN AZI KARAR ÇOĞU ZARAR

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan ÖztürkKarabük Özel Medikar Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı  Dr. Ramazan Öztürk çocukların maruz kalabileceği  Güneş Alerjisi, Güneş Yanığı  ve Güneş Çarpmaları konusunda çeşitli bilgiler verdi.

Hastanemiz Genel Müdür/Başhekimimiz sayın Op. Dr. Ziya Boyacıoğlu uzman ekibi ve modern tıbbi donamı ile Medikar Hastanesi’nin Karabük ve Batı Karadeniz Bölgesi halkına sağlık konusunda yaptığı hizmetlerle marka değeri yükselen ve yükselmeye devam eden bir sağlık kuruluşu olduğunu belirterek” Uzman doktor kadromuz ile hastanemiz  en iyi hizmeti verirken, medya kuruluşları aracılığı ile de çeşitli sağlık konularında da bilgilendirme yapmaktadırlar” dedi.

Özel Medikar Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ramazan Öztürk yaz günlerinin yaşandığı bu günlerde anne ve babaları uyararak,  çocukların fazla güneşe maruz bırakmamaları konusunda uyardı. Fazla güneş maruz kalan çocuklarda çeşitli rahatsızlıklara yol açacağını belirten Öztürk, bu rahatsızlıklar konusunda çeşitli bilgiler verdi.

  1. GÜNEŞ ALLERJİSİ:

Belirtiler güneşe maruz kalınmasından bir kaç dakika veya saat içinde gelişebilmektedir.

Risk faktörleri ise ;  beyaz tenli bebekler, atopik dermatit öyküsü olanlar, güneş alerjisi olan 1. derece yakını olması, bazı anbiyotik ve analjezik ilaçlarda güneş ışığına maruz kalındığında alerji belirtilerini tetikleyebilir. Şu şekilde belirtiler ortaya çıkabilir ;  kaşıntı, kızarıklıklar, toplu iğne başı gibi kabarcıklar olması, ileri vakalarda deride kabuklanma ve çatlama görülebilir.

Tedavisi ise : Hafif vakalarda birkaç gün güneşe maruz kalınmadığında belirtiler hızlı şekilde geriler. Bazı antihistaminik ve kremlerde doktorun gerekli görmesi ile başlanabilir. Ağır vakalarda; steroid tedavisi gerekmektedir.

Ailelere öneriler ise;  Çocuklarını 10:00 ile 16:00 arası güneşe çıkmamak. Alerjisi olan çocuklar güneş ışınlarına kısa süreli maruz bırakılmalı, güneşte kalma süreleri azar azar arttırılmalıdır. Uzun süre güneşte kalınacaksa sıkı örüm uzun kollu elbiseler ve şapka ile korunmalıdır. Güneş koruyucu, yüksek faktörlü, kremlerde kullanılabilir.

2- GÜNEŞ YANIĞI

Bu rahatsızlıklardan biri de Güneş Yanığıdır. Güneş alerjisini hepimiz yaşamasak da, güneş yanığını hepimiz yaşamışızdır. Güneş ışığına uzun süre maruz kalınması sonucunda, maruz kalan cilt bölgesinde şu belirtiler meydana gelir; deri renginde pembelik ve kızarıklık, deriye dokunulduğunda sıcaklık artışı, deride acıma ve hassasiyet, deride ödem, yanık bölgelerinde Blister dediğimiz içi sıvı dolu kabarcıklar oluşması.

Tedavileri ise, ilk etap da en yakın sağlık kuruluşlarına gidilmesi gerekir. Hastaneye gidene kadar ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler kullanılabilir, ayrıca ağrıyı azaltma ve  yanığın daha derin cilt katmanlarına ilerlemesini engellemek için en az 30 dakika süreyle soğuk duş alınmasında yarar vardır. Yanık bölgelerinde ikincil bir travma oluşturacağından buz uygulanmaz.

Güneş yanığından korunmak için dikkat edilecekler; saat ;10;00 ile 16;00 arası güneşe çıkmamak. Geniş kenarlı şapka ve uzun kollu sıkı örülmüş elbiseler giymeli. Güneş koruyucu kremler kullanılabilir. Bulutlu günlerde de güneş ışınlarının çoğu yer yüzüne ulaştığı için yanıklar oluşabilir, bu açıdan da dikkatli olunmalıdır.

3.GÜNEŞ ÇARPMASI;

Güneş altında uzun süre kalanlarda ve daha çok çocuklarda görülen bir yaz hastalığıdır. Güneş çarpması beden ısısını düzenleyen mekanizmaların bozulmasına bağlı; Çok yüksek ateş (40 c den fazla), terleyememe, baş ağrısı, sersemlik, kusma, yürümede zorluk, bilinç bulanıklığı ve komaya kadar gidebilen ciddi bir durumdur. Sıcak çarpmasında yapılacaklar; hasta gölge ve serin bir yere götürülmeli,  giysileri çıkartılır, bilinci açıksa içecek bir şeyler verilebilir. Özellikle ense kafa ve boyun bölgeleri soğuk ve ıslak bezlerle serinletilmeli. hasta kusuyorsa yan döndürülmelidir.