KORONOVİRÜS salgını nedeniyle gelirlerinde önemli ölçüde azalma olan belediyelerin bir bölümüne bir darbe de Orman Genel Müdürlüğü’nden geldi.
Ormanlarda üretilen ürünleri Orman İşletmeleri merkezlerinde açık artırmalı satan işletmelerin salgın nedeniyle ihaleleri elektronik ortamda yapmaları kararı alındı. Bu durumda, belediyelerin tellallarının ihalelerde işlevleri kalmadı. Eski uygulamada belediye satış yapılan işletmeye görevli tellal gönderiyor ve ihaledeki partilerin satışının yapılmasını sağlıyordu. Sonuçta da malı alandan %2-%1 oranında gelir sağlıyordu. Bu para da tüccarlardan belediye adına Orman İşletmesi tarafından tahsil ediliyordu. Kurumun bu işten zararı olmuyordu.
Bu uygulamaya geçildikten sonra yüklü miktarlarda alış yapan bazı firmalar, Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, tellallık harçlarının alınmasının doğru olmadığını, kaldırılması gerektiğine ileri sürdüler.
Orman Genel Müdürlüğü, tüccarların bu isteğini olumlu karşıladı ve belediyelerin %2-%1 oranlarındaki tellallık haklarını kaldırdı. Bu uygulama zor günler geçiren belediyeleri daha da zora soktu. Belediyelerin yıllık kayıplarının milyonlarca lira olduğu öğrenildi.
İlimizde; Karabük, Yenice, Safranbolu ve Eskipazar belediyeleri bu uygulamadan zarar görecekler.
Türkiye genelinde 266 Orman İşletmesi bulunuyor. Yenice Orman İşletmesi de üretim ve satış bakımından Türkiye’nin en büyük işletmeleri arasında yer alıyor.
Yenice Belediyesi’nin yıllık kaybının bir milyon TL civarında olması bekleniyor.
Türkiye Belediyeler Birliği’nin bu işe el atarak belediyelerin zararlarının önlenmesi isteniyor.