Şimşir Kaşık Yenice’nin KÜLTÜR DEĞERİDİR

Şimşir Kaşık Yenice’nin KÜLTÜR DEĞERİDİR

ŞİMŞİR KAŞIK USTASI

ŞABAN İNCEBACAK ile SÖYLEŞİ

Yenice’nin unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatları ürünlerinden biri ve en önemlisi olan  şimşir kaşığa ilgi her geçen gün artıyor. Özellikle Yenice’nin Yazıköy İncebacaklar Mahallesinde yapımı geçmişten beri yaygın olan şimşir kaşıklar, turizm kapsamlı tanıtım çalışmalarından sonra iyice bilinir ve talep edilir oldu. Unutulmaya yüz tutmuş şimşir kaşık yapımını kendi imkanlarıyla devam ettirmeye çalışan, Yenice’nin son yıllarda artan turizm   amaçlı tanıtım çalışmalarında gönüllü ve aktif olarak yer alan, şimşir kaşığın Yenice’nin bir kültür değeri olarak yaşatılmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına çaba harcayan şimşir kaşık ustası Şaban İncebacak ile şimşir kaşığa dair her şeyi konuştuk.

AŞKIN UZUNKARA: Kısaca sizi tanıyalım Şaban İncebacak kimdir?

ŞABAN İNCEBACAK: Ben Yazıköy İncebacaklar Mahallesi’nde doğup büyüyen ve halen doğup büyüdüğüm köyümde ikamet eden, ormancılık ve hayvancılıkla uğraşan dört çocuk babası emekli biriyim.

AŞKIN UZUNKARA:Şimşir kaşık yapımına nasıl başladınız?

ŞABAN İNCEBACAK: Aslında şimşir kaşık yapımı bana babadan kalan bir meslek. Kendisini rahmetle andığım babam Aziz İncebacak  ömrünü tamamen bu mesleği yaparak geçirmiş  ve sadece bu işi yaparak 9 çocuğunu büyütmüştür. Bu nedenle bende, sürekli şimşir kaşık yapılan bir evde büyüdüm. Böyle bir evde büyümeme rağmen 38 yaşıma kadar şimşir kaşık yapım işiyle pek uğraşmadım. Bunun sebebi de kendime ait kamyon ile nakliyat işi yaptığımdan yeterli zamanımın olmamasıydı. Kamyon nakliyat işini bıraktıktan sonra, hem eve katkı olması hem de boş zamanımın artması sebebiyle babamdan gördüğüm kadarıyla şimşir kaşık yapmaya başladım ve zaman içersinde de kendimi geliştirdim.Yaklaşık 18 yıldır şimşir kaşık yapım işiyle  uğraşıyorum.

AŞKIN UZUNKARA: Şimşir kaşıkları hangi yöntemle yapıyorsunuz, makine kullanıyor musunuz?

ŞABAN İNCEBACAK: Ben şimşir kaşıkları tamamen bu iş için özel yaptırdığım aletlerle elde yapıyorum. Evimin önünde kendime ait küçük bir atölyem var. Piyasada çok miktarda makine üretimli ahşap kaşıklar mevcut, ama ben kendim bunu tercih etmiyorum.  Bir de insanlar el emeği ile yapılan ürünleri tercih ediyorlar. Bir şimşir kaşığı  ortalama  1 saatte bitiriyorum.Kaşıklara sadece zeytin yağı sürüyorum bu nedenle kaşıklarım tamamen el yapımı ve doğaldır.

AŞKIN UZUNKARA: İnsanlar neden şimşir kaşık kullanmalı, şimşir kaşığın diğer ahşap kaşıklardan farkı nedir?

ŞABAN İNCEBACAK: Geçmişte gerek yemek yerken gerekse yemek yaparken yoğun olarak kullanılan ahşap kaşıklar, zaman içersinde demir ve plastik kaşıkların yaygınlaşmasıyla unutulmaya yüz tuttu. Bir nevi her doğal malzemede olduğu gibi ahşap kaşık ta teknolojiye yenik düştü. Şimdilerde ise  hem sağlık açısından hem de teflon gibi mutfak malzemelerine zarar vermediği için  ahşap kaşıklara  ilgi tekrar artmaya başladı. Yalnız, piyasada ahşap kaşığın kayın, gürgen, kavak gibi değişik ağaçlardan yapılanları var. Sağlık açısından en kullanışlı ahşap kaşık şimşir ağacından yapılan şimşir kaşıktır. Çünkü şimşir ağacı sert bir ağaç olduğundan geçirgen değildir.  Yani yıkama esnasında deterjan gibi kimyasal maddeleri içine çekmez, içinde bakteri barındırmaz ve pürüzsüzdür. Şimşir kaşığı, yemek yapımının yanı sıra yemek yemede de  kullanılmasını tavsiye ederim.Yemeğin tadını ve lezzetini tam alırsınız.

AŞKIN UZUNKARA: Yaptığınız şimşir kaşıkları nasıl satıyorsunuz talep nasıl?

ŞABAN İNCEBACAK:   Tamamen sipariş üzere çalışıyorum. Herhangi  bir  dükkanda satışım yok. Bir de kaymakamlığımızın ve belediyemizin katıldığı fuarlara tamamen Yenice’mizin tanıtımı amacıyla gidiyorum  ve oralarda tanıştığım insanların siparişleri oluyor. Şimdiye kadar Türkiye’nin bir çok yerinden ve başta Amerika olmak üzere yurt dışından    çok sayıda şimşir kaşık siparişleri aldım, yaptım ve gönderdim. Bir de bilinçli aileler çocukları için bu kaşıkları talep ediyor. Gün geçtikçe de talep artıyor, artık insanlar kullandıkları ürünlere ve sağlığına dikkat ediyor, ben de elimden geldiğince talepleri karşılamaya çalışıyorum.

 

AŞKIN UZUNKARA: Anlaşılıyor ki yaptığınız şimşir kaşıklara ilgi büyük ve her geçen gün artıyor,  şimşir kaşık talebinde bulunacak insanlar sizi  nerden bulsun ve ulaşsın?

ŞABAN İNCEBACAK: Ben Yenice Yazıköy İncebakalar Mahallesi’nde ikamet ediyorum, telefonum 0 538 578 55 43, sosyal medya fecabook adresim Şaban İncebacak bana bu kanallardan ulaşabilirler.

 

AŞKIN UZUNKARA: Son yıllarda Yenice’de artan turizm faaliyetlerinin tanıtımında şimşir kaşığı ve sizi çok görüyoruz. Kendinize böyle bir misyon mu edindiniz?

ŞABAN İNCEBACAK:Yenice’mizde son 10 yılda gerek kaymakamlığımızın gerekse belediyemizin öncülüğünde bir doğa turizmi çalışmaları yapılıyor. Özellikle Şeker Kanyonu ve buraya yapılan Kent Ormanından sonra benim köyüm Yazıköy İncebacaklar Mahallesi de bu turizm çalışmalarının merkezi haline geldi. Köyümüzde bir adet turizm amaçlı butik otel var,  buraya gelen turistler Yenice’nin nesi meşhur, hediyelik olarak buradan ne alabiliriz deyince şimşir kaşığa ilgi arttı. Bir de tanıtım amaçlı katıldığımız turizm fuarlarında canlı performans olarak şimşir kaşığının  nasıl yapıldığını gösteriyorum.  Bu da medyanın ilgisini çok çekiyor. Sağolsunlar gerek Kaymakamlığımızın gerekse Belediye Başkanımız Sayın Zeki Çaylı’nın destekleriyle şimşir kaşığının  Yenice’nin bir kültür değeri olarak tanınmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına katkı sağlamaya çalışıyorum.