SAĞLIK KÖŞESİ Diyetisyen Yasemin Demirsoy

SAĞLIK KÖŞESİ

Özel Medikar Hastanesi

Beslenme ve Diyet Uzmanı beslenme-ve-diyet-uzmani-diyetisyen-yasemin-demirsoy

 

KIŞ MEVSİMİNE ÖZEL BESLENME

Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı bu günlerde grip ve soğuk algınlığı gibi bir çok enfeksiyon hastalığı bedenimizi tehdit edebilir.Ayrıca mevsim geçişleri de metabolizmamızı  farklı etkiler.Örneğin kış aylarında metabolizma hızı düşer buna ek olarak da  gecelerin uzaması, hareketin azalması, evde geçirilen zamanın artması da eklenince abur cubur tüketimi iyice artar ve kış aylarında belirgin kilo artışı gözlenir .Kötü hava koşulları nedeniyle bir de spor yapmaktan uzaklaşınca kilo almak daha kaçınılmaz oluyor. Hem hastalıklardan uzak durmak, hem bedeninizi kış aylarına hazırlamak, hem de bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve sağlıklı bir kış geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taşımaktadır.

Kış Aylarında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

  1. Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı daha dirençli olmamızı sağlayan A ve C vitaminlerinden(Antioksidan) yeteri kadar almak gerekir. Bu aylarda bolca bulunan turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka, tere ve meyvelerin tüketilmesi ile bu vitaminleri sağlayabiliriz. Bunun yanında taze sıkılmış meyve suları da vücudumuzun gribal enfeksiyonlara karşı korunmasında etkili olacaktır. ( hazırlandıktan yarım saat içinde tüketmeli)
  2. Kırmızı et, balık ve deniz ürünleri, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut), kuru kayısı, kuru üzüm, yumurta ve yeşil yapraklı besinler (ıspanak, maydanoz), pırasa, lahana, yağlı tohumlar (badem, fındık, kabak çekirdeği), limon, baharatlar (pul biber, karabiber, zencefil) gibi vücudu ısıtan bazı besin gruplarını diyetimize ekleyerek kış aylarında yavaşlayan vücut çalışma hızını artırabilmek mümkündür.
  3. Yeterli ve dengeli beslenme, gün içerisinde tüm besin gruplarından yeterli miktarda almakla sağlanır. (et grubu, süt- yoğurt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyve grubu)
  4. Kemik sağlığı için oldukça önemli olan D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda en az 30-40 dakika orta tempoda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir. Güneş ışığından sonraki en büyük kaynağı olan balığa da sofralarınızda haftada 2 kez yer vermelisiniz.
  5. Ayrıca çay, kahve tüketimi azaltılarak C vitamini açısından zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir.
  6. Kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte fiziksel aktivite ve su tüketiminde azalma gözlenmektedir. Aynı zamanda kışın lifli besinlerin yaza oranla daha az olması nedeniyle kabızlık başta olmak üzere bazı sindirim sistemi sorunları ortaya çıkabilir. Bu nedenle günde ortalama 2 lt su içmeye özen göstermeli ve beslenmenizde posalı yiyecekler olan tam buğday ekmeği, sebzeler, meyveler ve kuru baklagillere yer vermelisiniz.
  7. Mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yaşanan stres,tatlı krizlerine yol açar. Tatlı krizlerinden korunmanın en kesin yolu ,kan şekerini dengede tutacak şekilde beslenmektir.Bu da günde 3 ana 3 ara öğün şeklinde düzenlenen bir beslenme programı ve gün içerisinde 3-4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterilmesidir.
  8. Kış aylarında yapılan en önemli hatalardan biri de hastalıklardan korunmak amacıyla doktora danışmadan vitamin ve mineral tabletlerinin tüketilmesidir. Düzenli ve dengeli beslenildiği durumlarda, bireyin özel bir hastalık durumu yoksa, besinlerde günlük ihtiyacımıza yetecek kadar  vitamin-mineral alırız.