FİLYOS LİMANI’NDA İLK KAZMA VURULUYOR

Bir rüya daha gerçek oluyor….          FİLYOS LİMANI’NDA İLK KAZMA VURULUYOR 

Filyos Vadisi Projesinin en önemli ayağını oluşturan Filyos Limanıyla ilgili ihale süreçleri tamamlanarak, yüklenici firmalara yer teslimi yapıldı.  Kısa bir süre sonra Başbakan Binali Yıldırım tarafından temeli atılarak ilk kazma vurulacak.

Osmanlı Dönemi’nde Sultan 2. Abdülhamid’in hayal ettiği, Cumhuriyet Dönemi’nde de yıllardır konuşulan Filyos Limanında tüm süreçler tamamlanarak, temel atmaya hazır hale geldi.

Ulaştırma Bakanlığı tarafından 19 Mart 2014 tarihinde ihalesi yapılan Filyos Limanı projesindeki hukuki süreçler nedeniyle ancak 1 Temmuz 2016 tarihinde yer teslimi yapılabildi. Şenbay Maden Tur. İnş. Nak. San. ve Tic. A.Ş. + Özgün Yapı San ve Tic. A.Ş den oluşan yüklenici firmalar tarafından inşa edilecek projenin 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

Yıllık 25 milyon ton kapasitesiyle ülkemizin en büyük limanları arasında yerini alacak Filyos Limanı tamamlandığında 12 bin kişiye iş ve ekmek kapısı olacak.

Marmara Limanları ve Boğazların yükünü hafifletmesinin yanı sıra Orta Asya ve Karadeniz kaynaklı dış ticaretin Güneye ve Orta Doğu’ya ulaşmasına imkân sağlamak üzere limana demiryolu bağlantısı yapılacak.

ENDÜSTRİ BÖLGESİ KURULUYOR

Geçtiğimiz günlerde Filyos Projesi’nin uygulanacağı bölgede incelemelerde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise  liman çevresine Endüstri Bölgesi kurulacağını müjdeledi.

Özlü, “Endüstri bölgesini hayata geçirmek için bir an önce başlatmak için buradayız. Bu projenin bu bölgeye çok ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Yaklaşık 12 bin kişilik istihdam meydana getirecek. 1.5 milyar dolarlık da yatırım burada olacak. Biliyorsunuz Türkiye‘de 5 endüstri bölgesi var. Bakanlar Kurulu tarafından karar alınan, bunlardan birisi de Filyos bölgesidir.” dedi.

12 BİN KİŞİYE İŞ UMUDU…

bir-ruya-daha-gercek-oluyorBu tip endüstri bölgelerinin Singapur‘da, Güney Kore‘de, Çin‘de,Dubai‘de benzerleri olduğunu belirten Bakan Özlü, “Böyle büyük bir endüstri bölgesidir. Bunu OSB’ler ile karıştırmayın. Yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin üretileceği büyük şirketler burada görev alacaklar. Katma değeri yüksek olan fabrikalar, şirketler burada olacak. Büyük şirketler burada olacak. Yerli olacak. Buradaki yaşayanlar çalışacaklar. İşçisi ile mühendisi ile bu bölge insanı çalışacak. Yaklaşık da 12 bin insana da istihdam sağlanacak.” diye konuştu.