Belediyelere yeni kaynaklar sağlanacağı yerde….. BİR DARBE DE ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN

KORONOVİRÜS  salgını nedeniyle gelirlerinde önemli ölçüde azalma olan belediyelerin bir bölümüne bir darbe de Orman Genel Müdürlüğü’nden geldi.

Ormanlarda üretilen ürünleri Orman İşletmeleri merkezlerinde açık artırmalı satan işletmelerin salgın nedeniyle  ihaleleri elektronik ortamda yapmaları  kararı alındı. Bu durumda, belediyelerin tellallarının  ihalelerde işlevleri kalmadı. Eski uygulamada  belediye satış yapılan işletmeye görevli tellal gönderiyor ve  ihaledeki partilerin satışının yapılmasını sağlıyordu. Sonuçta da malı alandan %2-%1 oranında gelir sağlıyordu. Bu para da tüccarlardan belediye adına Orman İşletmesi tarafından tahsil ediliyordu. Kurumun bu işten  zararı olmuyordu.

Bu uygulamaya geçildikten sonra yüklü miktarlarda alış yapan bazı firmalar, Orman Genel Müdürlüğü’ne başvurarak, tellallık harçlarının alınmasının doğru olmadığını, kaldırılması gerektiğine ileri sürdüler.

Orman Genel Müdürlüğü, tüccarların bu isteğini olumlu karşıladı ve  belediyelerin %2-%1  oranlarındaki  tellallık haklarını kaldırdı. Bu uygulama zor günler geçiren belediyeleri daha da zora soktu.  Belediyelerin yıllık kayıplarının milyonlarca lira olduğu öğrenildi.

İlimizde; Karabük, Yenice, Safranbolu ve Eskipazar belediyeleri  bu uygulamadan zarar görecekler.

Türkiye genelinde 266 Orman İşletmesi bulunuyor. Yenice Orman İşletmesi de üretim ve satış bakımından Türkiye’nin  en büyük işletmeleri arasında yer alıyor.

Yenice Belediyesi’nin  yıllık kaybının bir milyon TL civarında olması bekleniyor.

Türkiye Belediyeler Birliği’nin bu işe el atarak belediyelerin zararlarının önlenmesi isteniyor.