İLÇEMİZ ve köylerinde son yıllarda arıcılık faaliyetlerinde büyük artış oldu. Çok sayıda yurttaşımız, arıcılıkla uğraşmaya başladılar. Bal üretimi konusunda bilgi ve becerilerini artırma için kurslara da giden yurttaşlarımız böylece yüksek bilince de sahip oluyorlar.
İlçemizde veteriner hekimlik yapan Cengiz Şeker, geçtiğimiz yıllarda ” Yenice Balı, Anzer Balına eş değerdir” tezini ortaya atmıştı.
Çok farklı bir bitki örtüsüne sahip olan Yenice’mizde bu arıcılık için bir avantaj oluşturuyor. Bitki çeşitliliğinin çok olması, balı çeşidinin de çok olmasını sağlıyor. İlçemizin endemik yapısı da arıcılık için birebir bir ortam yaratıyor.
Edindiğimiz resmi olmayan bilgilere göre, ilçemiz ve köylerinde 30 civarında üretici bulunuyor. Bu üreticililerin toplam kovan sayıları da 1450 civarında. Arıcılara verilen destek yeterli noktaya gelmiş olsa, kovan sayısında dolayısıyla üretimde de artış olacaktır. Üreticiye geçtiğimiz yıl 30 bin lira civarında bir destek verildi.
Yenice ve köylerinde yıllık 8 ton civarında bal üretimi oluyor. Bir kilogram bal 80-100 TL’den alıcı bulabiliyor. Üretilen baldan elde edilen gelir de 800 bin lira civarında.
Arıcılığın düzenli ve sürekli gelir kaynağı oluşturabilecek gelebilmesi için arıcıların örgütlenmelerinin yararlı olacağı belirtiliyor. Kooperatif ya da dernek kurmak suretiyle örgütlenmenin de mümkün olduğu dile getiriliyor.
Son günlerde kavanozları etiketlenerek satışa bal sunanların sayısında artış olması sevinçle karşılanıyor.
Çok farklı bir floraya sahip ilçemizde her şey arıcılık için uygun ortamı barındırıyor.
Ürettikleri balı Yenice dışında da pazarlayan hemşerilerimizin, biraz da profesyonel düşündükleri görülüyor.